Utdrag

Emma ble revet ut av søvnen da bilen braste mot trærne. Hun gikk bort til vinduet, og i det kraftige regnskyllet skimtet hun lyset fra billykter nedenfor skråningen. Resolutt tok hun på seg bestefarens store olivenfargede regnkappe. Siden han var høyere enn henne, hang den etter henne som et brudeslep. Kappen hadde en hette, hun trakk den over hodet og gikk ut.

Emma gikk over bilvraket, uten panikk, uten redsel, bare nysgjerrig, interessert.

Det var en utrolig fin bil! Rolig og sindig gikk hun rundt den røde blikkhaugen, måpte over den vidunderlige motoren som kikket ut av det bulkete panseret og så helt annerledes ut enn motoren på traktoren hennes.

Nå først oppdaget hun den bevisstløse mannen bak rattet. Emma berørte ham forsiktig, pikket ham lett i brystkassen. Mannen rørte ikke på seg. Han blødde ikke heller. Emma kjente på halspulsåren hans. Han var i live.

«En mann, gitt.»

[…]

Han hadde ingen reiseveske, ingen koffert, ingen dokumentmappe. Bare en plastpose i passasjersetet. Hun kikket oppi den uten å nøle.

«Gode Gud, gjør meg rik eller lykkelig,» hadde vært hennes faste aftenbønn ved det åpne vinduet. I årevis hadde hun bedt, alltid opp mot himmelen, til slutt bare av gammel vane. Og nå dette! Hun tok med posen inn i slaktekammeret, der det var tørt og lyst. Åpnet den igjen, kikket nedi. Bare fremmede sedler, dollar! the united states of america sto det på dem. Med mannefjes som hun aldri hadde sett før. Men dollar kjente Emma igjen fra tv. Seddelbunter tjukke som bøker. For en følelse å ta på dem!

Og nå, hente Henner, for å be om hjelp?

Nei. Aldri i verden.

Rik eller lykkelig? Hun var bare blitt en halv time eldre, og hadde allerede en pose full med penger i hånda og en naken mann i senga. Rik og lykkelig! Det var ikke til å tro! Hun trengte penger og hun ønsket seg en mann. Nå hadde hun begge deler, det ville hun jammen beholde.

Hun tok posen og gjemte den i fjøset bak rånens spisetrau. Han var farlig, hit inn var det ingen andre som våget seg. Nå måtte hun bare sørge for at ingen fikk nyss om tyveriet.

Fra verkstedskuret hentet hun en dunk med bensin- og oljeblanding, helte det over den fremmedes bil og satte fyr på den. Flammene steg til værs.

Utdrag fra: Emmas lykke
Oversatt av Johann Grip