Omtaler

«Journalisten Siba Shakib traff Shirin-Gol i en leir i Pakistan. Og fordi vi er så mange journalister som har trålet verdens utallige flyktningleirer på jakt etter historier å fortelle, vet jeg ikke om Shirin-Gol er en person med skjult identitet eller en fiktiv personifisering av håpet de må bære med seg, alle verdens kvinner og barn i endeløse karavaner. I alle fall er tilværelsen utenkelig uten menneskets evne til å tåle fornedrelse og likevel bevare troen på ei bedre framtid, viljen til å yte motstand og til å gå videre. Siba Shakib er heller ikke bare pessimistisk på vegne av Afghanistan. Shakib snakker språket, har vært der både før, under og etter Taliban og har troen på at utdanningsprosjektene skal gi afghanerne kunnskap om hvordan de skal bygge opp landet sitt selv.»

Kommentar av Sissel Benneche Osvold i Dagbladet, 11. oktober 03

«Gjennom fortellingen om Shirin-Gols liv løfter forfatteren fram strukturene, historien og kulturen som har preget mange kvinners liv i Afghanistan. Boken har høstet internasjonal anerkjennelse, og er utgitt i 16 land.
– Jeg har tatt meg noen friheter, men i hovedsak er dette historien slik Shirin-Gol fortalte meg, sier Siba Shakib.
[...]
– Afghanistan tar all min tid nå. Jeg jobber ikke lenger som journalist. Motivasjonen er fortsatt den samme som da jeg laget dokumentarfilmer. Jeg er den lille divaen som tror hun kan forandre verden, sier Shakib selvironisk. Og legger til: 0 Verden er som ditt eget hus. Du kan ikke bo der uten å hjelpe til med å rydde opp.»

Utdrag fra Marianne Alfsens intervju med Siba Shakib i HENNE 12/2003

«Også i talibantida dreiv Siba Shakib hjelpeprosjekt. Ei kvinne åtte eit utbomba toetasjes hus der dei gjerne ville lage eit senter. Men kven skulle byggje opp igjen huset?
Kvinnene fekk undervising av fagfolk og bygde opp igjen huset. Shakib bad dei også ta med seg ein mann kvar, ein ektemann, ein bror - for å unngå at mennene skulle bli mistenksame og forsøke å hindre at dei brukar første høve til å sende kvinnene heim igjen dersom dei sjølve får arbeid. Og ei ekstra glede for Siba Shakib var at på eit allmannamøte i byggegruppa spurde mennene om også dei kunne delta i lese- og skriveundervisinga om ettermiddagen – dei hadde alt gjort det i løynd i fjorten dagar.»

Astrid Brekken intervjuer Siba Shakib i programmet ”På livet laus”, NRK P2, 5. oktober 2003

«Det sterkeste forsvarsskrift for menneskeverdet jeg har lest. Glitrende og imponerende.»

Erling Borgen, journalist

«Med sin rystende beretning om Shirin-Gol har Siba Shakib gitt en stemme til mange av Afghanistans ansiktsløse, kroppsløse kvinner. Jeg håper at hennes bok får mange lesere, for bedre å kunne forstå menneskene i dette herjede landet.»

Ingeborg Schäuble, leder i Deutsche Hungerhilfe

«Om man vill påskynda utvecklingen, är et massivt internationellt stöd till kvinnors utveckling avgörande. Det lyckas berättelsen om Shirin-Gol förmedla på ett konkret, jordnära och befriande odogmatisk sätt.»

Eva Ekselius, Dagens Nyheter

«Et rystende og betagende dokument – jeg satt oppe hele natta og leste!»

Else Michelet, NRK

«Når en dyktig forfatter fokuserer på en kvinnes vei gjennom et religiøst basert kvinneundertrykkende klanssamfunn under stormaktsokkupasjon og forrådt frigjørings-krig, blir det bergtakende litteratur - det er Siba Shakibs historie om Shirin-Gol. »

Håkon Børde, NRK