For pressen

Allahs sorte enker

Julia Jusik

Kvinnelige selvmordsbombere fra Tsjetsjenia
Oversatt av Guro Søvik

ISBN ISBN 82-7895-035-0, ISBN-13: 978-82-7895-035-7
Heftet med klaffer, 150 x 205 mm, 190 s. (2005)
kr 199,–

29.03.05

Pressemelding og invitasjon til pressekonferanse
12. april kl. 10.30 i Fritt Ords lokaler, Uranienborgveien 2

RYSTENDE BOK OM TSJETSJENSKE SELVMORDSBOMBERE:

«DERE HAR FORRÅDT MEG!»

Hva er det som driver troende muslimske kvinner til å sprenge seg selv i luften? Den unge russiske journalisten Julia Jusik trosset alle farer, reiste til Tsjetsjenia og spurte slektninger og venner av såkalte «sorte enker» og representanter for etterretningstjenesten. Avsløringene er skremmende: De fleste selvmordsbomberne ville ikke sprenge seg selv i luften, men ble drept ved hjelp av fjernutløser.

Flere tsjetsjenske foreldre har solgt sine døtre for femsifrede dollarsummer, og flere kvinner har blitt kidnappet og «forberedt» til attentater ved hjelp av narkotika. – Bare en av ti shahider handler av overbevisning, ønsker hevn for enhver pris og er villig til å dø, mener Julia Jusik, som 12. april kommer til Oslo for å lansere den norske utgaven av «Allahs sorte enker»

Ble fjernet fra bokhandlernes hyller

Originalutgaven kom ut i Russland i slutten av 2003, men ble noen måneder senere fjernet fra bokhandlernes hyller etter at en medarbeider i den føderale etterretningstjenesten (FSB), tidligere KGB, hadde beslaglagt deler av opplaget i et lager i Moskva.
… – Han frarådet oss inntrengende å legge ut boka for salg. Fordi den angivelig var propaganda for terrorismen! forteller Jusik, og fortsetter: – Bokhandlerne turde deretter ikke å selge den av frykt for å få bråk med myndighetene…

Den norske utgaven, oversatt av Guro Søvik, utgis nå av Ganesa Forlag, som tidligere har utgitt «Der Gud gråter» av Siba Shakib, en bok som har stått på bestselgerlistene i flere måneder.

Hvorfor blir kvinnene terrorister?

– Jeg vil at vi skal bli personlig kjent med hver og en av dem, sier den unge forfatteren, som selv knapt nok er eldre enn de fleste «sorte enker». Kvinnene blir ofte vervet eller bortført av opprørere som utnytter deres triste skjebne for å hevne tsjetsjenske menn – kvinnenes egne ektemenn, brødre og fedre – som er blitt bortført eller drept av russiske soldater.

Kvinner spiller ingen avgjørende rolle

I et intervju med det tyske ukemagasinet SPIEGEL online hevder Jusik, som nå skriver en bok om Beslan, at kvinnene som regel ikke spiller noen avgjørende rolle ved terrorangrep: – Allerede første dag sprengte opprørerne en av de to shahidene i luften fordi hun hadde gjennomskuet at hun var blitt innkalt til aksjonen på falske premisser og med falske løfter. Før hun døde, skrek hun: «Dere har forrådt meg!».

Julia Jusik i Oslo 12.-14. april 2005 (Forfatterens første besøk i utlandet)

12. april kl. 10.30: Pressekonferanse. Deretter mulighet for intervjuer. Sted: Fritt Ord, Uranienborgvn. 2

12. april kl. 17.00: Foredrag/diskusjon. Julia Jusik foreleser også om den siste utviklingen i Tsjetsjenia. Seminarleder: Sigurd Allern. Sted: Fritt Ord, Uranienborgvn. 2
13. april kl. 17.00 Intervju/signering. Sted: Tanum på Karl Johan

14.-16. april: lansering av den svenske utgaven i Stockholm

9.-12. mai: Tyskland-tur

 


Hele pressemelding (PDF-format)

Forfatterbilde – foto: Max Novikov
(Last ned ved å høyreklikke og velge Lagre som/Save as)

Cover (Last ned ved å høyreklikke og velge Lagre som/Save as)

Ta kontakt med ved behov for høyoppløsningsbilde eller andre foto.