Omtaler

Innsikt i de sorte enkenes dystre historie

«Den russiske journalisten Julia Jusik gir en enestående innsikt i arbeidsmetodene til de islamske terrorgruppene i Tsjetsjenia. (...) Sjeldent dokument. Den kynisme og den råhet som særkjenner de tsjetsjenske terrornettverkene, er skildret i detalj i boken.»

Anmeldelse av Halvor Tjønn, Aftenposten, 13. april 2005
Les hele artikkelen

Fornedret og sendt i døden

«Dette er en viktig bok som framstår grundig med en strøm av fakta – selv om forfatteren aldri legger skjul på hvor hennes sympatier ligger.»

Anmeldelse av Kjell Eriksson, Sarpsborg Arbeiderblad, 19. april 2005
Les hele artikkelen

Ufrivillige selvmordsbombere

«Det er mye sprengstoff i boka. Blant annet antyder Jusik at russisk etterretning mer eller mindre samarbeider med tsjetsjenske terrorister for å holde konflikten gående.»

Anmeldelse av Ivar A. Iversen, Dagsavisen, 13. april 2005
Les hele artikkelen

Krigens profitører

«I boken ’Allahs sorte enker’ mer enn antyder den unge journalisten Julia Jusik at russisk etterretning med overlegg lar være å gripe inn mot planleggingen av tsjetsjenske terroraksjoner. Jusik forklarer dette med at det militære maktapparatet i Russland trenger krigen for å beholde sin egen makt. (…) Julia Jusik har nok dessverre rett i at krigen i Tsjetsjenia fortsetter så lenge det russiske militærapparatet ønsker det.»

Leder, Dagsavisen, 14. april 2005

Russer redd russere

«Hun fryktet ikke tsjetsjenerne, men derimot de russiske styrkene. – Boken er følelsesladd, men det tror jeg er bra. Ved å lese om enkeltmennesker er det lettere å forstå, og man kan få økt medfølelse. Jeg håper jo ikke jeg har skrevet forgjeves.»

Julia Jusik i et intervju med Nina Haabeth, Bergensavisen, 18. april 2005

Kynisk bruk av kvinner

«I Tsjetsjenia er levereglene strenge. Mannen kan gjøre hva han vil. Kvinnen kan bare gifte seg. Bryter hun levereglene, er hun rettsløs. Hun kan bli tatt og brukt. Kvinnene respekteres bare som mor og ektefelle.»

Julia Jusik i et intervju med John Harbo, Aftenposten, 13. april 2005

Lures til terroraksjoner

«De har mistet alt, og blir hjernevasket, truet eller lurt av menn til å delta i terroraksjoner. De fleste av dem er ikke personlig overbeviste selvmordsbombere. Det hevder Julia Jusik i sin bok om de svarte enkene.»

Av Nina Haabeth (NTB), Bergens Tidende, 13. april 2005

- Du mener terroraksjonen skjedde med støtte fra Kreml?

- Det er dine ord. Kreml består av innenriksministeriet, ulike spesialtjenester, militære myndigheter og en rekke utenlandske ambassader. Alle disse arbeider under presidentens autonome regime. Putin er en del av det tidligere KGB-systemet, og det er feil å tro at han kan være imot systemet, sier hun uten å gå mer i detalj.

Av Christian F. Brændshøj, VG Nett, 12. april 2005
Les hele artikkelen

Tvinges til å bli ”levende bomber”

«For meg er det først og fremst menneskelivet som er noe verdt, uansett om det er russisk, tsjetsjensk eller noe annet. Spørsmålet jeg ville ha svar på var hvorfor disse kvinnene ville sprenge seg selv i luften, forteller Julia Jusik til Dagen.»

Av Tor Weibye, Dagen, 14. april 2005

Trekker sløret av enkene

«(…) boka ’Allahs sorte enker’ omhandler ikke den komplekse politikken rundt krigen i Tsjetsjenia; den handler om noen av ofrene. For det er det de er, mener Jusik, de unge, svartkledde kvinnene som ses i bakgrunnen på bilder fra Dubrovka-teateret i Moskva og skole nummer 1 i Beslan i Ossetia.»

Av Maren Sæbø, Klassekampen, 13. april 2005
Les hele artikkelen

De svarte enkene

«Julia Jusik hevder den russiske etterretningstjenesten, FSB, har direkte forbindelse med terroristene i Tsjetsjenia. - De vet i hvert fall sikkert om alt som skjer, de hindrer det ikke, og de har interesse av at det skjer. Når jeg, en ung kvinnelig journalist fikk tak i all denne informasjonen, da har de den også.»

Julia Jusik i et intervju med Rannveig Korneliussen, MAGASINET, 2. april 2005

Reportasje i SPIEGEL online av Annette Langer

Utdrag fra boka i DIE ZEIT, 9. desember 2004

Reportasje i TAGESSCHAU av Sabine Adler

Tv-intervju i ARD, Kulturreport, Das Erste

Artikkel i tidsskriftet EMMA

Intervju i FACTS, Das Schweizer Nachrichtenmagazin